måndag 14 september 2015

Sirapskakor på en söndag


Igår vaknade vi till en regnig söndag.




Loppan blev baksugen.




Och efter lite diskuterande fram och tillbaka om vad det var vi skulle baka kom vi fram till att köra en favorit i repris. Sirapskakorna som Loppan bakade med fina kusin A i somras.




Härligt att hon nu kan läsa recept själv.




Och istället för att stå en stol när vi bakar räcker det med en liten pall.




Mjöl måste man ha när man bakar.




Och bakpulver.




Viktigt att måtta rätt.




Lite salt gör susen.




Bäst att bocka av på receptet så man inte missar nåt.




Så rör man ihop de torra ingredienserna. Pappa får dammsuga upp eventuellt mjöl som råkar fara ut ur skålen.




Vi höll ju på att glömma smör!




Och socker! Hur kan man glömma socker i en kaka??




Röra lite till.



  
Ett himla rörande.




Och så ingrediensen som gett namn åt kakan. Sirapen! Klistrigt och härligt.




Och gott!




Forma tre längder av degen.




Och på Loppans initiativ fick halva satsen pärlsocker på sig. Man (läs: hon) kan aldrig få nog av socker...




Och så här blev resultatet!




Godare än godast!


 Här är receptet, som ursprungligen kommer härifrån:


Sirapskakor

1 dl strösocker
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk sirap
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Ugn 175 grader.

Rör ihop smör och socker. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Rör ner allt i smörblandningen. Till sist rör du ner sirapen. Knåda till en deg.

Dela degen i tre delar. Rulla ut till längder. Platta med en gaffel på ytan för att platta till längderna.

Grädda mitt i i ugnen ca 8-10 min. Låt svalna något innan du skär dem i snittar.



Inga kommentarer: